De plukroute van Eetbaar Bergeijk.

Wie aan Bergeijk denkt, denkt aan natuur. De gemeente Bergeijk bestaat voor 90% uit bossen, beken en boerenlandschap. Een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Het gebied waarin Bergeijk ligt is al sinds de steentijd bewoond, waarvan tal van archeologische vondsten getuigen. De eeuwenoude band van het dorp met de natuur wordt binnenkort doorgetrokken met de aanleg van een mooie Plukroute. Het doel is om op meerdere plaatsen in Bergeijk, waar nu openbaar groen is, met hulp van inzichten uit permacultuur plukroutes te realiseren met de teelt van biologische fruitbomen, groenten, kruiden, noten en andere eetbare gewassen. Een prachtig project wat het straatbeeld zal verrijken en opfleuren, door en voor de mensen van Bergeijk.

Inmiddels is er een wilgendorp geplant en een hop-tipi gebouwd, onderdeel van de route. De plukroutes zullen worden uitgebreid met een voedselbos, openbare pluktuinen, voedselbossen, buurtmoestuinen, voortuinmoestuinen en schoolmoestuinen. Initiatiefneemster Ingeborg bedacht de naam ‘Eetbaar Bergeijk’ en zocht in 2016 contact met de Martijn Balemans, die al meerdere plukroutes in Nederland heeft aangelegd. Inmiddels is er een plan en 20 vrijwilligers, onder leiding van Ida Wouters. Zij werken met veel enthousiasme samen, om het project tot een succes te maken.

facebookbutton

 

De buurt over de plukroute...

 • Beisterveld is tot bloei gekomen met bessen – vruchten - notenbomen. Straten zijn met fruit verrijkt. Overal waar je kijkt! Super ….

  Ingeborg

 • Ik heb buurtgenoten leren kennen, die ik voorheen nog nooit heb gezien. En nu lopen we gewoon bij elkaar binnen.

  Petri

 • Brandsma: Geweldig initiatief, lekker met m’n handen in de aarde. Veel leuke nieuwe mensen ontmoet. Samen iets moois neerzetten!

  Merel

 • Een voorbeeld van een Groen Burgerinitiatief en nog gezond ook. Ik ben er trots op om dat te mogen faciliteren. Een wijk met Pit!

  Harrie Brouwers, specialist Groen en Openbare Ruimte, Gemeente Bergeijk

 • Door de Natuurlijke speeltuin is er erg veel kind plezier in en om het Wilgendorp.

  Johan

 • Gezond samen werken aan een groene toekomst

  Rutger

 • Een gezellige samenwerking voor een groen Bergeijk. Mensen ontmoeten in de wijk, die ik nog nooit gezien heb. En een leuke dorpsraad waarvan ik voorheen niet wist wat zij deden.

  Astrid