Plukroute info
De officiële naam van bloedzuring is Rumex Sanguineus en het staat bekend om zijn pijlvormige bladeren en bloedrode nerven. Het kruid vindt zijn oorsprong in mediterrane landen maar is ook in Nederland in het wild te vinden. Bloedzuring is een wintervaste plant en werd vroeger veel door de bataven gegeten. Door de felrode nerven op is bloedzuring een prachtig plaatje in je moestuin, maar bloedzuring kun je ook gebruiken in verschillende gerechten. Het kruid staat er om bekend dorstlessend, laxerend en bloedzuiverend te zijn.
Bloeitijd: juni tot juli
Pluktijd: april tot eind september
Wat kun je oogsten: de vruchten
Recept:
Salade van bloedzuring met geitenkaas
Wat heb je nodig?
Wat moet je doen?
Verwarm de grill (of oven 200 graden) voor of maak gebruik van de bbq. Maak eerste de dressing door middel van de olijfolie, honing en balsamico-azijn door elkaar te mengen. Breng op smaak met wat peper en zout. Doe de bloedzuring in een kom en meng de dressing er door. Voeg de pijnboompitten, peen julienne, spekjes en cherry tomaten toe en meng alles voorzichtig met een (sla)vork. Bewaar aan aantal pijnboompitten en spekjes voor de garnering. Verdeel de sla over 4 bordjes. Heb je 2 dikke plakken geitenkaas dan snijd je deze door horizontaal door midden zodat je 4 dunnere plakken hebt. Leg ze op een stuk bakpapier of aluminiumfolie en bak ze 5 minuten onder grill of op de barbecue. Omdat ze erg zacht zijn kun je het beste het bakpapier in vieren knippen en ze van het papier laten afglijden op de salade. Garneer met wat spekjes en pijnboompitten.
Bronnen: info, foto bloedzuring, recept, foto recept
De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur