Bloedzuring

Plukroute info

De officiële naam van bloedzuring is Rumex Sanguineus en het staat bekend om zijn pijlvormige bladeren en bloedrode nerven. Het kruid vindt zijn oorsprong in mediterrane landen maar is ook in Nederland in het wild te vinden. Bloedzuring is een wintervaste plant en werd vroeger veel door de bataven gegeten. Door de felrode nerven op is bloedzuring een prachtig plaatje in je moestuin, maar bloedzuring kun je ook gebruiken in verschillende gerechten. Het kruid staat er om bekend dorstlessend, laxerend en bloedzuiverend te zijn.

Bloeitijd: juni tot juli
Pluktijd: april tot eind september
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Salade van bloedzuring met geitenkaas

Wat heb je nodig?

150 gr bloedzuring
50 gr pijnboompitten, geroosterd
250 gr cherry tomaten, gehalveerd
30 gr krokant gebakken spekjes
50 ml olijfolie
1 eetl honing
2 eetl balsamico-azijn
Peper en zout
4 eetl peen peen julienne
4 plakken geitenkaas a 75 gram (bv Bettine Geitenkaas honing)

Wat moet je doen?

 

Verwarm de grill (of oven 200 graden) voor of maak gebruik van de bbq. Maak eerste de dressing door middel van de olijfolie, honing en balsamico-azijn door elkaar te mengen. Breng op smaak met wat peper en zout. Doe de bloedzuring in een kom en meng de dressing er door. Voeg de pijnboompitten, peen julienne, spekjes en cherry tomaten toe en meng alles voorzichtig met een (sla)vork. Bewaar aan aantal pijnboompitten en spekjes voor de garnering. Verdeel de sla over 4 bordjes. Heb je 2 dikke plakken geitenkaas dan snijd je deze door horizontaal door midden zodat je 4 dunnere plakken hebt. Leg ze op een stuk bakpapier of aluminiumfolie en bak ze 5 minuten onder grill of op de barbecue. Omdat ze erg zacht zijn kun je het beste het bakpapier in vieren knippen en ze van het papier laten afglijden op de salade. Garneer met wat spekjes en pijnboompitten.

salade met warme geitenkaas

Bronnen: infofoto bloedzuringreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur