Maggikruid

Plukroute info

De bladeren van deze plant hebben een heerlijke selderachtige, aromatische geur en smaak. Eén blaadje geeft al die typische bouillonsmaak aan uw gerechten. Lavas of maggikruid komt oorspronkelijk uit Zuid Europa en is momenteel verspreid over gans Europa en ook tot in Noord-Amerika. Tijdens het Romeinse keizerrijk stond lavas hoog aangeschreven in de Romeinse keuken. De meeste mensen plukken alleen de bladeren terwijl de zaden krachtiger van smaak zijn en makkelijker te bewaren.

Bloeitijd: mei
Pluktijd: mei t/m oktober
Wat kun je oogsten: bladeren, wortels en zaden

Recept:

Tomatensoep

Wat heb je nodig?

Italiaanse tomatensoep met balletjes

2  rode uien
2 teentjes knoflook
5  pomodori tomaten
olijfolie om in te bakken
1 el tomatenpuree
400 g tomatenblokjes
2  kippenbouillonblokjes
1.2 l water
2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
300 g half-om-half gehakt
1  ei
2 el paneermeel
75 g Parmezaanse kaas
400 g cannelini bonen

Wat moet je doen?

Pel en snipper de uien.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Snijd de tomaten in blokjes.
Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de uien en de knoflook circa 2 minuten. Voeg de gesneden tomaten en tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut mee. Voeg tomatenblokjes, kippenbouillonblokjes, het water en de Italiaanse kruiden toe en breng de soep aan de kook. Kook circa 10 minuten en pureer de soep met een staafmixer.
Meng het gehakt met het ei, paneermeel, rasp de Parmezaanse kaas erboven en kneed goed door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Vorm met je handen ballen ter grootte van knikkers van het gehakt. Voeg de balletjes toe aan de gepureerde soep. Kook de balletjes in circa 8 minuten gaar.
Bak de ciabatta af volgens op de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de ciabatta in plakken.
Pluk de basilicum en maggikruid.
Voeg de bonen en de helft van de basilicum toe aan de soep en warm goed door. Breng de soep op smaak met een beetje versgemalen peper.

 

tomatensoep

 

 

 

 

Bronnen: infofoto besreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur