Pruim

Plukroute info

De pruim Prunus domestica ‘Victoria’ is een uitstekend zelfbestuivend ras met zware geelpaarse vruchten geeft met een heerlijke smaak. De vruchten zijn een paar weken te bewaren in de koelkast. De eindgrootte van de boom wordt bepaald door het type onderstam. Het is een ras dat in 1840 in Engeland werd aangetroffen.

Bloeitijd: april
Pluktijd: eind augustus tot begin september
Wat kun je oogsten: de vruchten

Recept:

Pruimenjam zonder suiker

Wat heb je nodig?

3 zakjes agar agar poeder (natuurvoedingswinkel of toko)
5 pond pruimen (aanbieding of in prime-time)
Sap van een halve limoen
0,25 appeldiksap (natuurvoedingswinkel)

Wat moet je doen?

Was de pruimen. Laat de pruimen uitlekken. Doe de pruimen in een grote pan en breng de pruimen zonder water aan de kook. Voeg de appeldiksap en de limoensap toe. Laat op een hoog vuur inkoken tot 5/6 van de oorspronkelijke hoeveelheid. Let op dat het niet overkookt en roer ondertussen geregeld. Strooi dan de agar agar voorzichtig op de pruimen en laat het geheel nog twee minuten doorkoken. (U kunt de agar agar ook voor de zekerheid eerst in wat koud water oplossen). Vul de potjes op een houten plank tot aan de rand, draai de deksel erop en laat ze op de kop afkoelen tot ze half afgekoeld zijn. Deze pruimenjam zonder suiker kan een jaar bewaard worden. Na opening hoort deze eigengemaakte jam in de koelkast.

Bronnen: infofoto pruimreceptfoto recept


logo puur permacultuur

De plukroute is een initiatief van PUUR permacultuur