Recepten voor de Plukroute

Comtesse de Paris

Plukroute info Deze handpeer kun je goed bewaren in een vochtige koele kelder en is lekker na een warme zomer. De Comtesse de Paris peer is wit, zoet en heeft sappig vruchtvlees. Het is een goede handpeer, middel groot en… van Franse oorsprong. Bloeitijd: april Pluktijd: oktober Wat kun je oogsten: de vruchten (peren) Recept: Gepocheerde peer met honing en […]

Keep Reading

Glorie van Holland

Plukroute info Glorie van Holland is een oud Nederlands ras appel. Het ras werd als zaailing gevonden in Rockanje (Zeeland) gevonden door Haselbach in 1880. Na de oogst is de appel nog hard en geurloos, maar na bewaren wordt de vrucht lekker sappig en zacht zuur van smaak. Bloeitijd: april-mei Pluktijd: oktober Wat kun je […]

Keep Reading

Princes Noble

Plukroute info Deze appel wordt al sinds mensen heugenis gekweekt in Boskoop. De Princes Noble is vooral een hele mooie appel. Hij is goed uit de hand te eten. De schil is glad, het vruchtvlees zacht. De appel geurt zeer aromatisch. Als je deze appel kookt wordt hij bitter. Half oktober kan je de Princes […]

Keep Reading

Zwijndrechtse wijnpeer

Plukroute info Een oude peer die door de Boskoopse kwekers zou zijn verspreid. Waarschijnlijk dezelfde als door Van Noord beschreven is in de Pomologia Batava. Op de Zuid-Hollandse eilanden komt dit ras al sinds lange tijd voor en zal in enkele oude aanplantingen nog wel te vinden zijn. Ook in Zeeland en in de Betuwe […]

Keep Reading

Jasappel

Plukroute info De Jasappel is een zoete stoofappel. Een vrij onbekend en oud ras. De jasappel is voor de professionele kweek van appels minder geschikt, aangezien de boom vaak op jeugdige leeftijd weinig vrucht geeft, en soms een jaar productie overslaat. Als de boom echter ouder wordt, geeft deze grote aantallen zoete appels. De appel […]

Keep Reading

James Grieve

Plukroute info James Grieve is een geel rode handappel met een aromatische smaak en voor vers gebruik. De appel is ook zeer geschikt om te koken, te verwerken in gebak of voor appelmoes. De James Grieve is een oud appelras. Het ras is vernoemd naar zijn ontdekker, James Grieve. Deze won het ras uit een zaailing […]

Keep Reading

Framboos

Plukroute info De framboos is een echte bosrand plant. Hij houdt van zonlicht, maar kan prima ook wat schaduw verdragen. De plant verplaatst zich langzaam door de tuin door steeds nieuwe scheuten te maken, waarbij de oude scheuten uiteindelijk verdwijnen. Het is een heerlijke vrucht die je zo in je mond kunt stoppen en waar […]

Keep Reading

Tamme kastanje

Plukroute info In Nederland en België komt de boom verwilderd voor en verder op oude landgoederen. Hij is hier ingevoerd door de Romeinen, die erg gesteld waren op de vruchten. Met name in het zuidoosten van Nederland zijn vrij veel oudere tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes zijn een bron van eiwitten en daardoor een […]

Keep Reading

Rabauw winterappel

Plukroute info De Rabauw appel is een oud ras waarover voor het eerst geschreven werd in 1620. Over de afkomst van de appel is weinig bekend. De appel heeft groenig vruschtvlees en smaakt zuurzoet. het is niet zozeer een handappel, maar meer een keuken appel. De vrucht is goed te bewaren en gebruikt worden in tal […]

Keep Reading

Krentenboom

Plukroute info Van de Amelanchier of krentenboom heb je minstens drie keer per jaar plezier, met een beetje geluk zelfs vier keer. Deze aardige bladverliezende struiken of kleine bomen lopen in het voorjaar uit met schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Daarna volgt een overweldigende bloei met hangende trosjes witte bloempjes. Tijdens de […]

Keep Reading